Sărutul de Dragobete

Dragobetele în Regat

Vineri noaptea, Bucureştiul a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă scrisoare de dragoste din lume, întrecând oraşul New York, ce deţinuse până atunci supremaţia. În total, 1.468 de persoane au semnat scrisoarea de dragoste uriaşă, care a avut dimensiunile de 2 metri pe 4,5 metri. Oamenii au putut veni, toată ziua de Dragobete, pe strada Lipscani, în dreptul fostei librării „George Coşbuc”, să scrie mesajele de dragoste, transmite MEDIAFAX .

Dragobetele pe la noi

Titularul blogului BĂLGRADUL DE AZI, povesteşte:

Mama îmi povestea că la ei în sat (Ciugud) de Dragobete se strângeau  fetele şi feciorii la casa unuia din ei şi organizau şezători iar gazda le pregătea pancove (gogoşi) şi vin fiert. La şezătoare fetele ştrincăneau (împleteau) sfetăre (pulovăre) sau ciorapi din lână pentru a se lăuda cât sunt de gospodine iar feciorii sfârneau cucurz (curăţau boabele de porumb de pe ştiuleţi). Toţi se întreceau în a spune poveşti şi glume şi se tachinau reciproc. Spre seară se pregăteau pentru ghicit. O bătrână pregătea în ulcele (căni) de pământ diverse lucruri: lapte, apă, lână, scame de cânepă, bani, pâine etc. Şi unele erau lăsate goale, după care erau legate la gură pentru a nu se vedea conţinutul lor. Urma apoi ascunderea ulcelelor pentru a fi căutate de fete şi feciori. Pentru ca treaba să fie cât mai bună unii ascundeau aceste ulcele în garduri făcute din spini iar alţii, mai miloşi, le lăsau în casă pe masă. După ce se termina pregătirea fiecare băiat şi fată erau legaţi la ochi şi li se da drumul să-şi aleagă ulcica. Plăcerea era de partea celor care le căutau în spini.

După ce fiecare şi-a ales ulcica erau dezlegaţi la ochi şi o desfăceau. În funcţie de ce era în acea ulcică se spunea că aşa-i va fi alesul (aleasa).cu care se va mărita (însura).

2 gânduri despre “Sărutul de Dragobete

  1. Pingback: Miercurea fără cuvinte « A different blog

  2. Pingback: A different blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s