Povestea unui român care trăieşte în Occident

De criză, de dor și de fițe, mi-a venit ideea să tai porc de Crăciun, cum se făcea pe timpuri la mine la țară. Bine, ai mei nu îl tăiau de Crăciun, ci înainte de Sfântul Andrei, noi nemaiavînd răbdare și nici prea multe prin cămară să-l putem păsui pînă la Ignat.

După ce mi-am ascuțit cuțitele pe gresia de la baie și am procurat doi baloți de paie, decorativi, uitați de un vecin în fața casei încă de la Halloween, m-am pus să caut porc. Prima dată am dat anunț pe internet că doresc să achiziționez, pentru sacrificare, animal de talie medie, pînă în 150 de kilograme, dar nu mi-a răspuns nimeni. În afară de un sonat, care mi-a zis că-i plac ideile mele și, dacă vreau, putem să sacrificăm împreună, mai mulți! Eu cred că toți nebunii au fugit din lume și s-au ascuns pe internet! Dar divaghez!

Când mi-am întrebat colegii la serviciu dacă știu pe undeva un porc viu, au devenit foarte curioși că ce vreau să fac cu el, că e mare de pet, că face mizerie multă. Când le-am spus că vreau să-l tai, au făcut ochii cît cepele și m-au luat la rost că de ce. Ca să-l mănânc, de-aia, le-am răspuns, moment în care și ultimele rămășițe de simpatie, toleranță și înțelegere pe care le aveau pentru mine au dispărut. Cum să omori un animal și să-l manânci, așa, ca un barbar? Eh, când am văzut eu că ăștia sunt gata să sune la PETA, am început să le descriu în amănunt operațiunile specifice, insistând pe secționarea carotidei și colectarea sângelui într-un lighean, de preferință cu smalțul sărit, ca la mama acasă, în vederea preparării sângeretelui și mai ales a borândăului. N-amștiut eu cum se zice în engleză la borândău, la fel cum nu știu nici în românește, dar le-am explicat că e un fel de mămăligă din făină de porumb cu sânge în loc de apă. Cred că vreo trei, mai simțitori, așa, au dispărut spre baie, iar restul, că acum deja se strânsese tot compartimentul în jurul meu, să mă asculte, mă priveau când cu milă, când cu dezgust. Apoi, zic, pârlim șoriciul cu paie, sau la butelie, dacă stăm la bloc, și tăiem urechile animalului, pe care le consumăm pe loc, cu puțină sare.

Mai trimisei vreo doi la baie, dar i-am dat înainte, fiind conștient că un alt moment în care să mă asculte oamenii cu atâta atenție nu o să mai prind, poate, niciodată. După ce epilăm animalul cu flacăra, continui eu, îl despicăm cu securea sau toporul, ce ne vine la mînă, și scoatem organele, pe care le fierbem împreună cu capul, în vederea preparării caltaboșului. Știți, bănuiesc – le-am zis eu degajat –, că pentru caltaboș se folosește intestinul gros, spălat facultativ și opărit în apă cu ceapă, pentru mascarea miasmelor naturale. S-a plecat cu grupul după fraza asta, și am mai rămas cu vreo trei, cei mai tari de înger și de stomac, cred, de fapt doi, că unul dintre ei era un coreean care nu pricepe engleză și stă toată ziua cu căștile pe urechi, dar se alătură oricărui grup și dă din cap aprobator la orice discuție.

Cu restul cărnii, am zis eu mai departe, facem cârnați, grătare și sarmale, iar dacă răposatul a fost gras, putem să frigem și o oală de jumări, așa, de poftă, care să mai taie din tăria băuturii. Eu zic că au scăpat ieftin totuși, pentru că dacă m-aș fi apucat să le povestesc cum se fac hot dogii și parizerul pe care le înfulecă ei la lunch, băgam toată firma-n spital.”

Trăiască globalizarea! Chiar aşa: suntem barbari, nu … cocălari!

– / –

zamfirpop , zamfirpop.wordpress , blogulise , zamphotograph , zamfirpop.over-blog , filumenie , colectionaramodoro , florinapacuraru , apisromania , dictaturajustitiei , g1b2i3 , stropidesuflet , androxa , bibabum , gabrieladsavitsky , plutacupaparude , experimentesiexperiente , zoltybogata , fewstuff , teonegura , graphis-artwork , arcadia-solum , daurel , cristiandima , lunapatrata , linkping , romanianstampnews , abbilbal , saccsiv , lisandrulisandru , anamariadeleanu , kadiasfood , ivanuska , pinguinul , yousef59 , isprava , tu1074 , danap , napobloghia , pandhoraa , …

Anunțuri

7 gânduri despre “Povestea unui român care trăieşte în Occident

  1. Eu cred ca romanii sunt chiar decenti. Taranul roman are respect pentru sateanul care omoara porcul cat mai repede, fara chinuiala animalului. Dupa care il cresteaza crestineste in frunte cu o cruce. E de departe mult mai decent si civilizat decat ce fac spaniolii cu taurii, in public, pe stadioane.

    Mi-a placut de Jamie intr-o emisiune cand si-a luat copiii l-a sacrificat iepuri, ca sa inteleaga ce mananca. E aici o intreaga ipocrizie culinara legata de sacrificarea animalelor.

  2. Taierea porcului la noi e crima. Uciderea taurului la spanioli e sport. Noi trebuie sa facem branza in mediu steril, alfel ne cearta UE. Francezii fac branza mucegaita si e delicatesa. Belgienii nu au caini vagabonzi, dar noi nu avem voie sa ne scapam de ei.

  3. Pingback: ninsori pe ninsori | absolut obişnuit

  4. Bravo bine le spui. Ca sa vezi cine ne face pe noi necivilizati si barbari. Ei nu-s in stare sa spuna unde este Romania sau Suedia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s