Strania democraţie şi deontologie turdeană

Mi-aş fi dorit să găsesc o temă inedită pentru această cea de-a 50-a postare pe blogul meu de începătoare. Totuşi şi cele de mai jos se pot constitui în ceva deosebit. Am primit un text pe e-mail. De ce mi-a fost trimis mie? Nu ştiu. De la cine? Nu ştiu. Pentru că expeditorul şi-a luat toate măsurile de precauţie ca să rămână anonim. De ce? Poate că veţi înţelege din text. De fapt, el-însuşi explică la final.

M-am gândit mult şi la consecinţele publicării textului. Pe de-o parte, fac un gest de mulţumire celui care m-a învăţat să lucrez pe computer, pe internet, să-mi conduc blogul. Pe de-alta, nu m-aş fi băgat în viesparul care este mass-media locală. Nu-mi place ura cu care se gestionează poziţiile diferite, nici măcar adverse. În cele din urmă, respectul faţă de adevăr şi de Zamfir, au primat. Mi-am permis doar foarte mici modificări de aspect al textului la aşezarea în pagina blogului.

Scrisoare deschisă către …

După ce am citit postarea lui Zamfir, a ta şi a lui Ionel, precum şi explicaţia furnizată de Zamfir, fac următoarele remarci:

Că îl cataloghezi pe Zamfir drept „coate goale”, ar fi dreptul tău la opinie. A-l desemna drept „porc”, este dovada ta de bună creştere. Te plângi că „te agresează”? Dar nu ai răspuns niciodată la acuzele lui, dovedite, privind felul deşănţat în care „preiei” imagini şi clipuri realizate de el. Dacă e atât de nepriceput, de ce îi foloseşti munca în folosul tău?

Repeţi mereu despre internările lui la psihiatrie. Nu ai adus niciodată nici o dovadă în acest sens. Mai mult, ai folosit – fără să precizezi că nu eşti autorul – o fotografie pe care a regizat-o el-însuşi la Policlinică. Dacă-mi amintesc, şi tu ai avut, la un moment dat, o criză depresivă. A propos de fotografii, chiar şi acum ai folosit o imagine preluată, fără să precizezi sursa. Că ai folosit-o cu evidentă rea-voinţă, scoasă din contextul vacanţier în care a fost făcută şi postată pe blogul lui, este o altă problemă, care nu-ţi face cinste.

Am citit cu mare atenţie textul lui Zamfir şi explicaţia pe care a dat-o pe blogul lui Ionel. Mi se pare destul de clar. El nu a făcut referire la cei din sală, ci, la el-însuşi. Cum mi-a spus şi el: „Dacă aş scrie că în Turda sunt multe prostituate (vezi statisticile Poliţiei!), Gelu ar scrie cu litere de o şchioapă: Zamfir mi-a făcut nevasta curvă!”. Cred că exagerezi cu „interpretarea”! Mai fă şi artă pentru artă, nu numai tendenţioasă.

Este o dovadă de multă rea voinţă în felul în care îl ataci MEREU pe acest om. Bun sau rău, ca oricare. Dacă exprimă o opinie contară altora, este „frustrat”. Dacă prezintă lucrurile într-un alt mod, chiar dacă aduce argumente în susţinerea opiniei sale, eşti gata să o anihiliezi cu orice preţ. Dar, nu aduci, drept argumente, decât vorbele tale. Este o luptă inegală şi îl admir pentru că a renunţat să se mai „bată” cu tine în modul neelegant pe care îl propui tu.

Ai făcut şi faci mult tam-tam despre aşa-zisa finanţare a lui de către PSD. De ce nu vii cu o dovadă, oricât de mică? El a preluat, în glumă, afirmaţia ta, dar, a explicat că, pentru el, „PSD” înseamnă „Prieteni Sincer Devotaţi”. De ce îţi scapă mereu această adăugire?

El scrie pe blogurile lui. De ce trebuie să scrie cum vrei tu, când vrei tu, dacă accepţi tu? Asta este deontologia cu care te lauzi? Asta este democraţie, în înţelesul tău? Democraţia înseamnă pluralitate de opinii. De ce nu accepţi că şi el are dreptul, exact ca şi tine sau ca oricare altul, la opinie personală? Poate, greşită. Aşa cum, poate, şi tu greşeşti. De ce nu permiţi cititorilor să cântărească şi să taxeze, după puterea fiecăruia de a judeca?

Zamfir a prezentat o mulţime de aspecte negative, nereguli, din urbea voastră. Unde ai fost atunci? De ce nu ai adus argumente contra sau de ce nu l-ai susţinut în demersul lui de îndreptare a lucrurilor. Toate sunt perfecte în jurul tău? Sau numai ce prezinţi tu sau ceilalţi jurnalişti „oficiali” este adevărat?

Până şi google ştie că în ortografia oficială a limbii române, „subânţeles” se scrie „subînţeles”. Deci, nici voi nu sunteţi perfecţi.

Pentru că Ionel are o opinie apropiată de a ta, acum, „are toată stima ta”?! Păi, nu mai e drogat? Nu el era „căţeluşul portocaliu”? Aşa cum şi Ovidiu „a pierdut stima ta” când a acceptat că a greşit în aprecierea lui Zamfir. Straniu mod de distribuire  a „stimei”! În afară de adevăr, oricine „dă în Zamfir” îţi devine „stimat”? Aşa cum ai afirmat de curând că „oricine vorbeşte cu el pe stradă îi este un finanţator”. N-are el norocul acesta! În psihologie, acest mod de comportament se numeşte … obsesie, ca să nu folosesc termeni mai gravi. Cei care se pricep mai bine ar folosi chiar termenul psihiatric „paranoia”.

Ionel, citind postarea lui Zamfir, eu am găsit multă laudă faţă de prezenţa japonezilor la Turda. Nu îl ştiu pe Zamfir ca „agresor”, dar îl ştiu tenace în a obţine şi a realiza lucruri neobişnuite. Compară ce aţi scris voi şi ce a scris el despre conferinţa de presă la care a participat „fără acordul vostru” (!) şi vei găsi multe aspecte inedite. El face un alt fel de relatare. Citeşte şi observă că şi el a subliniat valoarea trupei japoneze şi frecventa ei prezenţă la festivalul de la Sibiu, că a subliniat meritul persoanei care vrea ca micul teatru turdean să fie inclus în proiecte mari, de anvergură, … Eu i-am simţit bucuria şi mândria că japonezii au venit şi la Turda. Textul lui este cald, simplu, fără înflorituri inutile. Vorbeşte mai mult prin imaginile, clipurile şi link-urile presărate printre puţinele cuvinte folosite. Este convingător şi credibil.

Închei prea lunga, dar şi mult prea scurta mea opinie despre „războiul” pe care îl vedeţi voi între Zamfir şi cei mai deştepţi ca el, cum vă autocaracterizaţi în substratul scrierilor voastre.

Îmi cer scuze, dar pentru că sunt prea aproape de voi, am ales această cale de publicare a vederilor mele. Puteţi să credeţi ce vreţi. Însă, vă sugerez să citiţi cu foarte mare atenţie şi să reflectaţi la scrisele mele. Pentru că şi Zamfir îmi este destul de apropiat, voi utiliza un salut de-al lui:

Să aveţi o zi bună în fiecare zi!

Poate că, astfel, veţi fi mai puţin frustraţi (na, că v-am preluat stilul!) şi mai drepţi în aprecieri şi invective.

7 gânduri despre “Strania democraţie şi deontologie turdeană

 1. Ca să înţelegi de ce am spus că nu ai făcut o treabă bună, citeşte: http://turdainfo.ro/ionel/?p=1817
  La care am răspuns:
  „Abia acum am citit CU STUPOARE textul tau. Este perfect. Lipseste doar ideea ca eu as fi gelu si ca tu ai fi subalternul meu, recte al lui gelu, …
  Asa cum ti-am spus si la telefon (acum cateva minute!), asa cum am scris si Florinei pe blog, este “normal” sa ma banuiti ca eu as fi autorul textului respectiv. Ma flatati! …
  Acum, ce sa mai cred?! Gelu ma declara tampit (iar se uita in oglinda!), tu ma declari genial (si nu sunt, din pacate!), … Gelu ma declara in subordinea ta, tu te bucuri de “stima lui”, …
  Uite, cu lui gelu i-a reusit sa ne dezbine! Tare as vrea sa sper ca nu!”

 2. Pingback: Blogu’ lui Ionel » Blog Archive » Zamfire, nu te-ascunde…

 3. Ar fi mai bine să retragi postarea. Întri, nu într-un viespar, ci, într-un cuib de cobre. Deloc regale, dar, veninoase din greu. În plus, este „lupta” lor, nici măcar a mea. Nu te amesteca pentru că vor arunca cu lături spre tine, rişti atacuri deloc cavalereşti, …
  Către anonim: nu-ţi admir gestul de a trimite fetei mesajul. De ce nu l-ai trimis ca „drept la replică” la Gelu sau Ionel?! Evident că eu nu ţi l-aş fi publicat pentru că nu m-ar fi crezut că nu l-am scris eu. Mă tem că nici ei.

  • # Zamfir POP: De la tine am învăţat că o postare publicată nu se retrage. Deci, rămâne. La riscuri m-am gândit, tot aşa cum m-ai învăţat chiar tu, înainte. În plus, sunt de-acord cu ce scrie Anonimul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s